ReviewLaza » Class 9 » MCQs Of Fundamental Unit Of Life: Class 9 Science

MCQs Of Fundamental Unit Of Life: Class 9 Science

Raina Rahul Agarwal 29 Jun, 2023 Class 9 No Comments

Multiple Choice Questions

1. The term ‘protoplasm’ was coined by:

a) Purkinje
b) Robert Hooke
c) Virchow
d) Robert Brown

Ans: a

2. Choose the correct statement from the following options.

a) All cells arise from pre-existing cells only.
b) Rudoll Virchow proposed the cell theory.
c) Nucleus was discovered by Robert Brown in 1831.
d) The nucleus and cytoplasm of a living cell, all together form the protoplasm.

Ans: b

3. The flexibility of the plasma membrane can be contributed to the presence of:

a)Proteins
b)Lipids
c) Nucleic Acids
d) Both (a) and (b)

Ans: d

4. A cell will swell up if the

a) Concentration of water molecules in the cell is higher than the concentration of water molecules in the surrounding medium
b) Concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than the concentration of water molecule
c) Concentration of water molecules is the same in the cell and in the surrounding.
d) Concentration of water molecules does not matter.

Ans: b

5. Cell wall of which out of these is not made up of cellulose?

a) Bacteria
b) Hydrilla
c) Mango tree
d)Cactus

Ans: a

6. Which one of the following cellular functions is performed by the endoplasmic reticulum?

a) Production of hydrolytic enzymes
b) Supply of energy to cell
c) Formation of lysosomes
d) Production of vacuoles

Ans: a

7. Which of these options is not a function of ribosomes?

  1. It helps in the manufacture of protein molecules.
  2. It helps in the manufacture of enzymes.
  3. It helps in the manufacture of hormones.
  4. It helps in the manufacture of starch molecules.
    a) 1) and 2)         b) 2) and 3)
    c) 3) and 4)          d) 4) and 1)
    Ans: c

8. Select the correct functional role of the vacuole in a cell.
a) Vacuoles do not help in maintaining the rigidity of the cell.
b) Vacuole form thread-like tails in sperms of many mammals.
c) Vacuoles expel excess water and waste products from the cell
d) Vacuoles store only excretory products of a cell.

Ans: c

9. At the root tip, the number of divisions to produce 100 cells would be
a) 25                   b) 50            c) 99           d) 100

Ans: b

10. The meiotic cell division in plants occurs in:

a) Leaves and stem
b) Stem and Branches
c) In the anther and ovary
d) None of the above

Ans: c

11. The smallest known cell is:

a) Yeast
b) Ovum
c) Mycoplasma
d) Nerve Cell

Ans: c

12. Identify the organelle present only in animal cells
a) Chloroplast
b) Nucleus
c) Centrioles
d) Vacuoles

Ans: c

13. The cell organelle involved in forming complex sugars from simple sugars are:

a) endoplasmic reticulum
b) ribosomes
c) plastid
d) Golgi apparatus

Ans: d

14. The best material for the study of mitosis in the laboratory is:

a) Anther
b) Root tip
c) Leaf Tip
d) Ovary

Ans: b

Que: 15 Which plastids are colourless?

a) Chromoplast
b) Chloroplast
c) Leucoplast
d) All of the above
e) None of the above

Ans: c

Que: 16 An unripe green fruit changes colour when it ripens. The reason being:

a) Chromoplast changes to Chlorophyll
b) Chromoplast changes to chromosomes
c) Chromosomes change to chromoplast
d) Chloroplast changes to chromoplast
d) None of the above

Ans: d

Que: 17 …………………is called the energy currency of the cell.
a) Endoplasmic Reticulum
b) ATP
c) Oxygen
d) Mitochondria
e) None of the above

Ans: c

Que: 18 ………………….is called the powerhouse of the cell.
a) Mitochondria
b) ATP
c) Lysosomes
d) Red Blood Cells
e) None of the above

Ans: a

Que:19 …………coined the term “cell”.
a) Gorbachev
b) Himmler
c) Robert Hooke
d) Antonie Van Leewenhoek
e) None of the above

Ans: c

Que: 20 Which of the following statement is incorrect?
a) Cytoplasm is also known as protoplasm
b) Lysosomes are known as the suicide bags of the cell.
c) Mitochondria have their own DNA.
d) All of the above are incorrect.
e) None of the above

Ans: a

Que:21 Which of the following is not a function of the vacuole in plants?
a) They store toxic metabolic wastes
b) They help with the process of cell division.
c) They help to maintain turgidity.
d) They provide structural support.
e) none of the above

Ans:b

Que: 22 The process by which water moves through a semi-permeable membrane from a region of high concentration to a region of lower concentration, thereby equalizing water concentration is called:
a) Evaporation
b) Diffusion
c) Osmosis
d) All of the above
e) None of the above

Ans: c

Que: 23 The phenomenon where cytoplasm shrinks in a hypertonic solution.
a) Frontolysis
b) Plasmolysis
c) Acidolysis
d) Allolysis
e)None of the above

Ans: c

 

author avatar
Raina Rahul Agarwal
A Non-Medical Scientist, BSL-2 Lab, Mirzapur

Raina Rahul Agarwal

A Non-Medical Scientist, BSL-2 Lab, Mirzapur

Leave a Comment

  • Name
    E-mail:
    URL: (Optional)